Om jag ska ha en bjudning av något slag och vill lyxa till det lite, då brukar jag unna mig att köpa löjrom. Även om det kostar en slant med kalix löjrom, så är det värt det ibland. Det finns lite olika saker man kan göra med det, från löjromstoast, till att ha på chips, till det recept jag delar med mig nedan.
Ingredienser
- 100 g löjrom
- 2 rödbetor, färska
- 1 rödlök
- 1 citron
Smetana:
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 krm matättika 3 %
Gör så här
Dag 1: Smetana. Häll grädden i en porslinsskål. Rör ner ättikan och rör om väl. Låt stå i rumstemperatur tills nästa dag. Rör om på nytt och låt eventuellt rinna av i kaffefilter, om du önskar riktigt tjock smetana.
Dag 2: Borsta rödbetorna noga och koka dem mjuka, ca 20 minuter. Tryck bort skalet med fingrarna. Låt svalna och strimla fint. Skala och finhacka rödlöken.
Forma ägg av smetanan och lägg upp tillsammans med löjrom, lök, rödbetor och citron.
Vad passar att dricka till?
Till löjrom av olika slag så passar det utmärkt att ta en ljus lageröl, mousserande vin som Cava eller Champagne eller vitt torrt vin.
Annat att göra med löjrom
Löjrom är ju så gott att det inte behövs så mycket till det. Det kan vara gott att ha ovanpå en råraka, med gräddfil, rödlök och citron. Eller ha den som den är på nybakat tunnbröd.
Andra inlägg
- Så fixar du en smidig flytt
- Bra saker att tänka på om du behöver anlita en översättare
- Vackert med carol singing
- Satsa på en bra hydraulisk vinsch
- Behöver du nya vinterdäck?
- Det är viktigt med ergonomi - även i skolan
- Vässa ditt CV
- Trädfällning och beskärning, hur gör man det?
- Få hjälp med att synas på nätet